"Jobs to be done" - Verktøyet som setter problemet i nytt perspektiv.

 

“The quality of your thinking depends on the models in your head” - Shane Parrish, Farnam Street

Mange bedrifter føler det er vanskelig å sette i gang innovasjonsprosesser. Hvor skal vi starte? Hva er utfallet og hvordan skal vi komme dit? Og ikke minst hvordan skal vi løse utfordringene kundene våre møter? Et verktøy som tar deg nærmere dette svaret er tankemodellen “Jobs to be done”. Dette er en modell som hjelper deg med å kartlegge hvilke oppgaver kunden har behov for å løse og dermed gir deg et utgangspunkt for den kreative og nytenkende delen av innovasjonsarbeidet.

Epoke møte bilde-9.jpg


Modellen er utformet av Clayton Christensen, kjent forfatter av Innovator's Dilemma og Innovator's Solution, og har blitt tatt imot som en svært praktisk teori for å lage innovative produkter og tjenester.


Hva er “en jobb”?


En jobb er definert som den progresjonen en person prøver å få til under en viss omstendighet.


Målet er å finne ut hva det er som får personene til å gjøre som de gjør, til å kjøpe det de kjøper. Her går vi bort fra spørsmål om du er mann eller kvinne, ung eller gammel, sporty eller sofasliter, vi spør hva gjorde du før du kjøpte produktet, hva skal du etterpå, under hvilke omstendigheter kjøper du, hvilken jobb ansatte du produktet til å gjøre?Hvorfor JTBD?


Ved å bruke denne modellen får du god innsikt i hva kundenes reelle utfordring og behov er, og den kan hjelpe deg til å bli veldig god til å lage tjenester og produkter som selger og som kundene faktisk vil ha. Modellen setter problemstillingen i et annet perspektiv og gjør det hele enda mer givende å jobbe med. Det er også bedre å designe et nytt produkt eller tjeneste basert på utfordringene kundene står i fremfor behovene de selv sier de har. Husk, at vi mennesker ofte pynter på sannheten og ønsker å sette oss selv i et bedre lys. Det er derfor det er essensielt at vi som skal utvikle og designe nye tjenester eller produkter blir gode observatører og gode til å stille de riktige spørsmålene.
For eksempel; Hvis vi spør en venn “Hva trenger du nå”?
Aaaaah, jeg trenger en FERIE!”
Istedenfor å spørre hva du trenger, så spør vi; “Hva er den ene tingen du sliter med i livet akkurat nå?”


”Jeg sliter med stress og utmattelse på jobb”.Dette er to ganske ulike svar, ikke sant? Det er også to veldig ulike problemer å løse. Derfor er denne modellen så nyttig fordi den gir deg dypere og mer betydningsfulle perspektiver å jobbe videre med.
“If you do not know how to ask the right question, you discover nothing” - W. Edwards Deming
Hvilke spørsmål vi stiller er avgjørende. For å nøste opp i hvilken jobb kundene egentlig prøver å gjøre, har vi laget noen spørsmål du kan tenke over:

 1. Hvilken progresjon er det personen prøver å oppnå?
  Jeg vil ha et smil som vil gi et godt førsteinntrykk på jobben og personlig.

 2. Hva er omstendighetene rundt strevet?
  Jeg er hos tannlegen to ganger i året, men tennene mine er aldri hvite nok.

 3. Hvilke hindringer er i veien for at personen skal oppnå progresjon?
  Jeg har prøvd flere tannblekingstannpastaer, men de funker ikke.

 4. Klarer personene seg med dårlige løsninger gjennom kompenserende oppførsel?
  Jeg kjøpte et dyrt tannblekingssett, men du må ha på en forferdelig tannbeskytter, og det brenner i tennene.

 5. Hvordan ville personene definere hva kvalitet betyr for en bedre løsning, og hvilke “trade-offs” er de villige til å gjøre?

  Jeg vil ha profesjonell bleking uten kostnaden og styret det er å dra til tannlegen.
Vi lager ikke jobber, vi oppdager dem. Ved å studere hva folk gjør, hva de ikke gjør, hvilke omstendigheter det er rundt kjøpet, vil vi kunne designe tjenester og produkter som løser den jobben kunden egentlig er ute etter å gjøre.


Og synes du det er vanskelig å stille gode spørsmål, så still flere spørsmål. Dette er en egenskap som trenger trening og en nysgjerrig tilnærming. Håper du har fått noen idéer å ta med deg inn i ditt neste prosjekt.


Se denne videoen hvor Clayton Christensen forklarer hvordan MCDonalds har brukt metoden:

Ta gjerne kontakt hvis du ønsker hjelp til å bli bedre kjent med dine kunders behov.

Vil du lære mer om innovasjonsverktøy les gjerne dette innlegget om hvordan du kan evaluere ett marked på fem minutter, eller dette innlegget om en metode om hvordan du kan utforske og definere nye ideer.


- Petter

Referanser: